Čo je Tricking?

26. september 2019 689 slov 3min Lukáš Hollý ... 2529x
Detail

Vo svete Parkour komunity máme vedľa seba našich bratov a sestry, ktorí sa venujú Trickingu. Síce robíme rozdielne disciplíny, no sme jedna veľká komunita s podobnými hodnotami a myšlienkami. Preto aj skrz Parkour Školu sa chceme podieľať na osvete a podpore tejto unikátnej disciplíny. Navzájom si vieme pomôcť rásť :)

 

Čo je Tricking?

Začneme trošku poučkovo. Ak by ste mali niekomu vysvetliť čo je Tricking, tak najednoduchšie je povedať, že: "hlavným cieľom trickingu je vykonať čo najpôsobivejšie zostavy pohybov, ktoré sú skĺbením rôznych "tvrdých" a "mäkkých" štýlov bojových umení, gymnastiky, capoeiry a prvkov breakdancu, za cieľom vytvoriť čo najväčší umelecký dojem pre diváka."

Keď si to zhrnieme, v Trickingu sa nachádzajú rôzne prvky, vychádzajúce primárne z kopov, vrutov a akrobacie. Tieto triky sa tricker snaží naviazať do comba. A práve tu vzniká tá sloboda a jedinečnosť, ktorú si každý jeden tricker môže vytýčiť sám. Tricking patrí medzi "športy z ulice", čiže nefiguruje tam striktnosť v prevedení daného prvku. Každý má svoj štýl a podporuje sa jedinečnosť a individuálnosť. No je dôležité povedať, že vychádza z metodiky, ktorá sa zakladá na postupnosti čo zvyšuje efektívnosť učenia. 

 

 

Filozofia Trickingu

Každý jeden pohyb, trik je umenie, spôsob sebavyjadrenia. Ako umelci sa neustále vyjadrujú určitou formou, v trickingu to symbolizuje pohyb. Pohyb od základov, od spôsobu akým kráčame až po to ako hovoríme, a čo za sebou zanecháme. Spôsob akým si pomáhame a aké "dedičstvo" zanechávame ostatným generáciam. Tricking je jedinečný v tom, že motivuje ľudí aby posúvali svoje hranice. Buduje v človeku vytrvalosť zvládnuť svoje telo a svoju myseľ. Smeruje ho na cestu sebapoznania a dáva mú aj pocit zodpovednosti úmerný s jeho zdatnosťou. Čím vyššie človek lieta, tým pevnejšie musí stáť na zemi. A je jedno, či sú to ľahké alebo ťažké kombá. Za všetkým je cesta, ktorú keď sa človek pokusí preskočiť, lebo je možno "nudná", stratí to, čo je najpodstatnejšie. Krásu z postupného spoznávania samého seba a kráčania po ceste, ktorá sa premietne aj do jeho života.

Je to presne ako povedal Bruce Lee: "Ak si myslíš, že je niečo nemožné, tak len ty sám to robíš nemožným. Jednoducho buď ako voda."  Plávaj v chode života, posúvaj sa krok po kroku, vyčisti si myseľ, a raz sa naučíš lietať. Ale najskôr... 

 

Basics first (základy sú prvoradé)

Základy sú prvoradé, tak ako vo všetkom. Nosným prvkom sú práve kopy a určité pohyby, ktoré je potrebné naučiť sa a drillovať skôr ako človek prejde k skutočným kombám. Presne touto cestou sa vyberáme aj my na našich kurzoch trickingu. Je to bezpečný a cieľavedomý spôsob, ako čo najlepšie odovzdať naše vedomosti ďalej. 

Aby ste si dokázali urobiť lepšiu predstavu, prikladám zoznam základných technik, ich typ, pôvod a prerekvizitu:

ZDROJ: CLASS A SKILLS / TRICKS, SESSHOUMARU - TRICKING BIBLE

Všetkými prvkami sa postupne dostanete buď vlastnou cestou, alebo pod vedením napríklad na našich Tricking kurzoch. Tie vedie jeden z top trickerov na Slovensku - Zolino. Aktuálne máme kurzy pre deti od 9 - 14 rokov a dospelých 15+ rokov. Všetky informácie nájdete tu.

 


ZOLINOV SAMPLER 2017-2018

 

VEDELI STE, ŽE SME PRVÍ V BRATISLAVE, KTORÍ PONÚKAJÚ TRICKING KURZY PRE DETI A DOSPELÝCH? STAŇTE SA AJ VY SÚČASŤOU TEJTO ÚŽASNEJ KOMUNITY! 

 

Komunita

Posledný odstavec, ktorému sa budeme v tomto článku venovať je práve komunita. Tá je veľmi priateľská a pomáha si navzájom. Na Slovensku je zastrešujúca organizácia Slovak Tricking. Práve oni sa snažia šíriť informácie a osvetu do celého Slovenska. Trickerov tu zatiaľ nie je veľa, no veríme že a to čoskoro zmení :) 

V rámci Trickingu sa organizujú aj priateľské súťaže, ktoré su aktuálne len v Košiciach - "Trickbeast gathering a.k.a. KETG (Košice Tricking Gathering), a má ich nastarosti Edko Mochnáč. Je na nich super atmosféra a sú tam vždy samí rakeťáci, ktorí Vás namotivujú aj na rok dopredu :) 

V zahraničí je asi top-topov Hooked v Amsterdame. K tomu netreba povedať nič, len pozrieť video, ktoré vysvetlí všetko :) 

Sme nesmierne hrdí na to, že sa tu buduje tak úžasná komunita, a že môžeme stáť po ich boku! :) 

 

Zdroje:

1. Tong-Len: Tricking Bible