Tréning Parkouru pri hypermobilite

18. február 2019 548 slov 3min Adam Youssif ... 2141x
Detail

Čo je to vlastne Hypermobilita?

Hypermobilitou sa nazýva nadmerná kĺbová pohyblivosť ako v aktívnom, tak v pasívnom pohybe. Môže byť celková alebo lokálna, teda na určitom kĺbe. S lokálnou sa stretávame omnoho častejšie, celková býva veľmi zriedka, prípadne dočasná v rámci hormonálnych zmien u tehotných žien.

Ďalej ju môžeme rozdeliť na vrodenú a získanú. A teda či nám bola geneticky daná, alebo sa môže objaviť vypestovaním pri určitých športoch (napr. gymnastika, balet, futbal...) prípadne oslabením kĺbových väzov po úraze.)

 

Hypermobilita sama o sebe je len stav, pokiaľ ale prináša chronickú bolesť, stáva sa ochorením, ktoré nazývame hypermobilný syndróm.

 

Najčastejšie sa stretneme s hypermobilitou od kojeneckého veku, cez obdobie rastu až po dospelosť. Postupne sa jej výskyt následne znižuje. Vo všeobecnosti je častejšia u žien, ako u mužov.

 

Prečo je dobré o nej vedieť?

Ľudia s hypermobilitou majú väčšiu tendenciu k zraneniam ako je vykĺbené rameno, koleno, bedrový kĺb, či vyvrtnutý členok.

Hypermobilný syndróm sa často prejavuje chronickou bolesťou, ktorá môže vychádzať priamo z kĺbu, ale aj z okolitých svalov či šliach, pretože práve tie musia zápasiť s nadmernou voľnosťou (hyperlaxicita). Následkom dlhotrvajúcej bolesti môže byť znížená fyzická zdatnosť či poruchy spánku, čo má následne vplyv na psychickú pohodu.Medzi úplny základ nápravy, patrí napríklad aj práca na správnom držaní tela pri sedení, chôdzi, či behu.

Na testovanie sa najčastejšie používa 9 bodové Beighton hypermobility skóre. 

 

 

Otestujte sa zopár cvičeniami aj Vy:

  • Predklon s vystretými kolenami, pri normálnej pohyblivosti by sa mali špičky prstov dotknúť podlahy. Hypermobilný človek položí na zem celú dlaň aj bez toho, aby to niekedy cvičil.
  • Ohnutie do opačnej strany pri prepnutí kolenného či lakťového kĺbu je známkou hypermobility.
  • Pokiaľ sa palec s pomocou druhej ruky ohne až k zápästiu, ide taktiež o jasný znak hypermobility.

 

5 tipov ako preventívne udržiavať svoje kĺby v dobrej kondícií:  

# Upravte svoje pracovné/školské/domáce podmienky. Dbajte na to, aby ste nezotrvali príliš dlho v jednej statickej polohe pri sedení alebo státi. Snažte sa využiť každú voľnú chvíľu na jednoduché cviky, ktorými rozhýbete stuhnuté telo.

# Obezita značne prispieva k zhoršeniu problémov, preto dbajte na správnu výživu a dostatok vhodného pohybu.

# Kvalitná obuv je nemenej podstatná vec, či už hypermobilitu máte, alebo nie. Snažte sa vyvarovať neprimerane vyvýšeným a neprirodzeným typom obuvi.

# Vyhnite sa nevhodným pohybom. V určitých oblastiach športu či umenia môže byť hypermobilita výhodou, spravidla je však vždy vhodné cielené budovanie pevného svalového základu. 

 

Dá sa teda trénovať Parkour s hypermobilitou? 

Určite áno! Prístup k tréningu by však mal byť o to svedomitejší a s dôrazom na vlastnú kontrolu pri jednotlivých pohyboch, pričom dynamické a švihové pohyby je potrebné kompenzovať stabilizačnými cvičeniami a úpravou bežných pohybových stereotypov.

Vhodnou voľbou môže byť popri cvičení aj užívanie kĺbovej výživy s obsahom chondroitín sulfátu, kolagénu, MSM, či glukosamín fosfátu.

 

Zdroje:

1.      https://www.researchgate.net/publication/322609987_Problematika_hypermobility_ve_sportu
2.     http://mluvmeokloubech.cz/2017/09/je-hypermobilita-kloubu-na-skodu-nebo-na-uzitek/
3.     https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3751568/
4.     https://www.fyzioklinika.cz/clanky-o-zdravi/hypermobilita
5.     https://www.yinyoga.com/newsletter16_hyperextension_elbows.php
6.   http://mandayoga.co.uk/wp-content/uploads/2014/03/4-12-15-Manda-Yoga-HIGH-RES-TONED-13.jpg