Ako začať s Parkourom?

15. apríl 2018 860 slov 4min Lukáš Hollý ... 2458x
Detail

Na túto otázku je skôr vhodné odpovedať: „a kedy si prestal?“. Parkour nás sprevádza už od detstva a to prostredníctvom prirodzenej túžby liezť, skákať a objavovať všetko nepoznané. Ak si stále takto naladený, tak začať s Parkourom bude pre teba jednoduché.

#1: Čo je Parkour?

„Parkour je pohybová disciplína alebo umenie pohybu, v ktorom si človek volí vlastnú cestu skrz prírodnú či mestskú architektúru, čo najrýchlejšie a najefektívnejšie s využitím vlastného tela.“ Čítaj viac

#2: Pre koho je Parkour vhodný?

Parkour je vhodný pre všetkých od malých detí až po starých ľudí, takže vek nie je prekážkou. Jediné na čom záleží, je či máš chuť hýbať sa a prebudiť tú prirodzenosť v sebe. Parkourový tréning môže byť hravý ale aj tvrdý. To, aké ciele si zvolíš je len na tebe. Dvere sú otvorené pre všetkých bez limitov.  

#3: Čo ak mám nadváhu alebo som fyzicky nezdatný?

V Parkoure, tak ako aj v inom športe sa začína od základov, na ktoré sa postupne nabaľujú zložitejšie veci. Tak je to aj s tréningom. Pokiaľ máš nadváhu, doporučujeme začať malými krokmi, a to práve postupnou kondičnou prípravou. Začni behať, plávať, cvičiť a zhoď nadbytočné kilá. Týmto spôsobom posilníš svoje telo a pripravíš ho na záťaž, ktorá je súčasťou Parkouru. Pri nadváhe neodporúčame vykonávať veľké zoskoky alebo výskoky, nakoľko vtedy nastáva veľká záťaž na kĺby. Ak nevieš ako začať a potrebuješ pomôcť s tréningom, napíš nám.  

#4: Kde môžem trénovať Parkour?

Všade. Okolo nás sú rôzne druhy prekážok, ktoré môžeme využiť na tréning. Na začiatok potrebuješ nájsť nižší múrik, ktorý bude primeraný tvojej výške. Na tomto múriku sa dokážeš naučiť základné preskoky, ktoré využiješ aj na iných typoch prekážok. Pokiaľ máš okolo seba les, nájdi nejaké padnuté kmene, ktoré môžu taktiež slúžiť ako prekážka. Nezabúdaj, že Parkouristi rešpektujú prostredie, prekážky neničia a nezanechávajú za sebou neporiadok. Taktiež rešpektujeme súkromné pozemky.

#5: Ako sa naučím skákať?

Našiel si vhodné miesto na učenie sa techník? Super, teraz môžeme prejsť k trénovaniu. Možností, ako sa naučiť Parkour je viacero. Môžeš sa učiť podľa tutoriálov na internete; navštíviť Parkourový workshop; nájsť niekoho skúsenejšieho v tvojom okolí, ktorý ti rád pomôže; alebo prísť k nám do Parkour Školy, kde ťa to naučíme. Výhodou učenia sa s trénerom je, že ti môže opraviť chyby a tým ťa rýchlejšie, kvalitnejšie a bezpečnejšie naučí ako skákať.

 #6: Čo je súčasťou tréningu Parkouristu?

Na začiatku každého tréningu je rozohriatierozcvičenie. To môže byť vykonané formou behu, hry alebo rôznych dynamických pohybov. Po rozohriatí tela rozcvičíme naše svaly a kĺby mobilizačnými cvičeniami, a dynamickým strečingom. Pred každým tréningom je dôležité poriadne sa rozcvičiť, aby sme pripravili telo na záťaž a predišli tak prípadným zraneniam. Na rozcvičku nikdy nezabudni, je dôležitá.

Parkourový tréning môže byť zameraný na techniku, kondíciu alebo flow.

Pri technickom tréningu si nacvičujeme alebo zdokonaľujeme techniku jednotlivých preskokov, zameriavame sa na rôzne výzvy a drilly a tým posúvame svoj skill vyššie. Pri takomto type tréningu je dôležité sústrediť sa na kvalitu a precíznosť daných skokov. Vždy venuj plnú pozornosť každému skoku a nenechaj sa vyrušiť nikým navôkol.

Na technický tréning nadväzuje tréning flow, kedy sa snažíme spojiť čo najviac pohybov do jedného plynulého „behu“. Flow je výsledkom plne osvojených preskokov, kedy sa už nepotrebujeme sústrediť na techniku, keďže ju máme už zautomatizovanú. Vyžaduje si to veľa času a tisícky opakovaní daných preskokov spolu s dávkou obratnosti, sily a kontroly nad telom.

Pri kondičnom tréningu posilňujeme svoje telo a pripravujeme ho na záťaž. Čím sme silnejší, tým je telo viac v bezpečí, a vďaka tomu môžeme skákať ťažšie skoky s väčšou dávkou bezpečnosti, prípadne sa rýchlejšie naučiť ľahšie skoky. Kondičná príprava je neoddeliteľná súčasť Parkouru, avšak je dôležité vždy počúvať svoje telo a dať mu čas na regeneráciu.

Na konci každého tréningu je vhodné zaradiť strečing, ktorým upokojíme svalstvo a podnietime ho k rýchlejšej regenerácií. Čím sme ohybnejší, tým sa náš rozsah pohybu zlepšuje a otvárajú sa nám nové možnosti pri tréningu, no taktiež sa znižuje riziko úrazu alebo natiahnutia svalu.

 Nezabúdaj, že nič ti neutečie. Ako povedal Stephan Vigroux:

„Nie je to závod, nie je kam sa ponáhľať.
Máš čas, všetko je to o pomalom a
stabilnom napredovaní.“

 

#7: Aké topánky a oblečenie potrebujem na tréning Parkouru?

Parkour je veľmi nenáročný šport na financie. Jediné načo najviac utrácame sú topánky. Na trhu je mnoho rôznych značiek, a podľa toho si môžeme vybrať vhodné topánky pre nás. Odporúčame siahnuť po ľahkých bežeckých topánkach, ktoré vám dodajú stabilitu pri skokoch ale zároveň vám doprajú voľnosť. 

Čo sa týka oblečenia, tak odporúčame trénovať v tom, v čom sa cítite najlepšie. Nezáleží na značke ani na tom ako to vyzerá, hlavné je aby to bolo pre teba pohodlné. Odporúčame na tréning nosiť tepláky, ktoré slúžia ako ochrana nôh pred odreninami pri prípadných pádoch.

#8: Ako sa skontaktujem s inými Parkouristami?

Ak nepoznáš žiadneho Parkouristu navôkol, odporúčame ti zúčastniť sa jamu alebo iného podujatia, kde sa stretávame ako komunita. Parkour Škola organizuje každoročne viacero takýchto akcií, tak neváhaj sledovať náš facebook, kde sa dozvieš viac info. Parkourová komunita ťa vždy veľmi rada privíta.